Sort jordmaur (Lasius niger): Alt du trenger å vite

Sort jordmaur (Lasius niger) er en vanlig svart maurart som finnes over hele Europa, Asia og Nord-Amerika. Den er et medlem av ordenen Hymenoptera og familien Formicidae. Jordmaur er en takson som tilhører undergenus Lasius, og den er typarten for dette undergenuset.

sort jordmaur

Jordmaur er et insekt som tilhører Animalia-kongeriket og leddyr-fylumet Arthropoda. Den er klassifisert under klassen Insecta og er kjent for sin sosiale oppførsel, og danner kolonier som kan inneholde tusenvis av individer. Arten er vanligvis funnet i hager, parker og andre utendørs områder, hvor den kan søke etter mat og bygge reir i jorden eller under steiner.

Den svarte jorsmauren er også kjent som sukkermaur, er et fascinerende vesen som har blitt grundig studert av forskere. Dens atferd og sosiale struktur har vært gjenstand for mange forskningsprosjekter, og den anses som en viktig modellorganisme for studiet av sosial evolusjon. Til tross for å være et vanlig syn i mange deler av verden, er det fortsatt mye å lære om denne fascinerende arten.

Biologi og Atferd

Kaste og Aldring

Jordmaur (Lasius niger) har tre kaster: dronninger, hanner og arbeidere. Dronningene er større enn arbeiderne, og kan leve i opptil 15 år. Hannene er mindre enn dronningene og lever bare noen få måneder. Arbeiderne har en levetid på opptil 3 år.

Utvikling og Levetid

Jordmaur (Lasius niger) har en komplett metamorfose med egg, larver, pupper og voksne. Eggene klekkes til larver som blir matet av arbeiderne. Larvene forvandler seg til pupper, og etter noen uker klekkes de voksne maurene. Arbeiderne tar seg av både larvene og dronningen, og jobber med å bygge og vedlikeholde maurenes reir.

Utseende og Fysiske Egenskaper

Jordmaur (Lasius niger) er små, svarte maur som kan bli opptil 5 mm lange. De har et slankt og sylindrisk kropp, med en liten hode og store øyne. Dronningene er større enn arbeiderne, og har vinger som de bruker under paringsfluktene. Arbeiderne har ingen vinger, men de har en stinger som de kan bruke til å forsvare seg.

Jordmaur (Lasius niger) er en vanlig art i Europa, og finnes også i deler av Nord-Amerika, Sør-Amerika, Asia og Australasia. De bygger reir i jord, trestubber, vegger og andre strukturer. De er også kjent for å ha et nært forhold til bladlus og andre sugende insekter, som produserer honningdugg som maurene spiser.

I motsetning til noen andre maurarter, er jordmaur (Lasius niger) monogynous, noe som betyr at det bare er en dronning i hver koloni. De er aggressive mot andre maurarter, inkludert artsfrender, og vil angripe og drepe dem hvis de kommer inn i deres territorium. Jordmaur (Lasius niger) er også kjent for å være aggressive mot mennesker hvis de føler seg truet.

Til tross for sin lille størrelse, spiller jordmaur (Lasius niger) en viktig rolle i økosystemet. De bidrar til å spre frø og bryte ned organisk materiale, og de er en viktig matkilde for mange andre dyr.

Habitat og Geografisk Utbredelse

Jordmaur (Lasius niger) er en art av maur som finnes i store deler av Europa, Asia og Nord-Amerika. Den er også funnet i land som Algerie og Japan. I Europa er arten vanlig i land som Tyskland og Luxembourg.

Jordmaur trives i ulike habitater, inkludert skog, gressletter og byområder. Arten er spesielt vanlig på steder med menneskelig aktivitet, som byer og tettsteder, steinbrudd og jordbruksområder.

Jordmaur bygger reir i ulike materialer, som jord, trestubber og steinblokker. Reirene kan være store og komplekse, og inneholde flere kamre og ganger.

Arten er kjent for å samarbeide godt og danne store kolonier med mange tusen individer. Jordmaur spiller også en viktig rolle i økosystemet ved å bidra til jordforbedring og spredning av frø.

Generelt sett er jordmaur en hardfør art som tilpasser seg godt til ulike miljøer og klima.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan bli kvitt maur i huset om sommeren?

Jordmaur kan være et irriterende problem i hjemmet om sommeren, spesielt når de kommer inn for å søke etter mat eller vann. Det er flere måter å bli kvitt maur på, inkludert å tette sprekker og hull i vegger og gulv, fjerne matkilder og bruke maurmiddel. Det anbefales å bruke ikke-giftige alternativer for å unngå skade på mennesker og kjæledyr.

Hva er forskjellen mellom brun jordmaur og svart jordmaur?

Brun jordmaur og svart jordmaur er begge vanlige arter av jordmaur i Norge. Den største forskjellen mellom dem er fargen på kroppen deres. Brun jordmaur har en brun kropp, mens svart jordmaur har en svart kropp. Svart jordmaur er også litt større enn brun jordmaur.

Hvordan kan jeg bruke eddik for å bli kvitt maur?

Eddik kan være en effektiv og naturlig måte å bli kvitt maur på. Bland like deler eddik og vann i en sprayflaske og spray på områder der du ser maur. Eddikløsningen kan også brukes til å tørke ned overflater for å fjerne maurferomoner og hindre at maur kommer tilbake.

Hvordan kan jeg bli kvitt stokkmaur i hagen?

Stokkmaur er en vanlig type maur som kan være vanskelig å bli kvitt. En effektiv måte å bli kvitt dem på er å ødelegge deres reir, som vanligvis finnes i råtnende trestammer eller stubber. Det kan også være lurt å fjerne matkilder og unngå å legge ut mat eller søtsaker i hagen.

Hva er de vanligste maurene i Norge?

Det er flere vanlige arter av maur i Norge, inkludert jordmaur, stokkmaur og skogsmaur. Blant disse er jordmaur den vanligste og mest utbredte arten.

Hva spiser jordmaur og hvordan påvirker det meg?

Jordmaur spiser hovedsakelig døde insekter og planterester, men de kan også søke etter mat i hjemmet ditt. De kan potensielt forurense mat og spre sykdommer hvis de kommer i kontakt med matvarer. Det er derfor viktig å være forsiktig med å la matrester ligge igjen og å holde hjemmet rent og ryddig for å unngå maurproblemer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *