Stor husedderkopp (Eratigena atrica): Fakta og informasjon

Stor husedderkopp (Eratigena atrica) er en stor edderkopp som ofte kommer inn i norske hjem om høsten. Med beina kan den bli opp mot 8 cm i omfang, og den kan skape frykt hos mange på grunn av sin størrelse og hurtige bevegelser. Til tross for sin størrelse er denne edderkoppen ikke farlig for mennesker.

Eratigena atrica er den største og sjeldneste av våre to husedderkopparter. Hannene kan være opptil 18 mm lange, mens hunnene kan bli opptil 22 mm. Edderkoppen finnes i hovedsak i Europa, men har også etablert seg i Nord-Amerika. Denne arten er kjent for å være en god jeger, og den kan fange byttedyr som er større enn seg selv.

Stor husedderkopp er en av de vanligste edderkoppene som kommer inn i norske hjem om høsten. Hannene er spesielt aktive på jakt etter hunner i denne perioden, og det er derfor vanlig å se dem vandre rundt i huset på jakt etter en partner. Til tross for at denne edderkoppen kan skape frykt hos mange, er den en viktig del av økosystemet og spiser blant annet andre insekter som kan være til plage for mennesker.

Kjennetegn og økologi

Utseende

Stor husedderkopp (Eratigena atrica) er en av de største husedderkoppene i Norge. Hunnen kan bli opp mot 19 mm i kroppslengde, mens hannene er noe mindre. Lårene til stor husedderkopp er helt ensfarget, og den har en mørk brun farge. Den er veldig lik den vanlige husedderkoppen (Tegenaria domestica), men kan skilles fra den på noen kjennetegn.

Levested

Stor husedderkopp er en innendørs art som trives godt i kroker og sprekker. Den er vanlig langs Oslofjorden og i de sørlige delene av Norge. Om høsten kommer den ofte inn i hus på jakt etter mat og et varmt sted å overvintre. Den er også funnet utendørs, spesielt i steinurer og under store steiner.

Stor husedderkopp er en aggressiv art som kan bite hvis den føler seg truet, men bittet er ikke farlig for mennesker. Hannene kan vandre rundt på jakt etter en hunn å pare seg med, og det er ikke uvanlig å se flere voksne individer inne samtidig.

Stor husedderkopp tilhører familien Agelenidae og er en av to husedderkopparter i Norge. Den er giftig, men giftstoffene er ikke farlige for mennesker. Genitaliene til hannene er særlig karakteristiske og kan brukes til å skille mellom artene.

I sensommeren og tidlig på høsten er det vanlig å se stor husedderkopp, spesielt hannene, som vandrer rundt på jakt etter en partner. Etter paringen dør hannene, mens hunnene legger eggene sine i en kokong som de vokter over gjennom vinteren.

Alt i alt er stor husedderkopp en vanlig og ufarlig art som kan være til nytte ved å spise andre insekter i huset.

Ofte stilte spørsmål

Er stor husedderkopp farlig for mennesker?

Stor husedderkopp er ikke farlig for mennesker, og bittet er sjelden farlig. Bittet kan likevel være smertefullt, og noen kan oppleve en allergisk reaksjon på bittet. Hvis du opplever en allergisk reaksjon, bør du oppsøke lege umiddelbart.

Hvordan kan man skille mellom en stor husedderkopp og andre vanlige edderkopper i Norge?

Stor husedderkopp kan kjennes igjen på sin karakteristiske kroppsform og farge. Den har en stor, mørk kropp og lange, tynne ben. Den kan også kjennes igjen på sin størrelse, da den er en av de største edderkoppene som finnes i Norge.

Hvordan kan man forebygge at stor husedderkopp kommer inn i huset?

Det er flere måter å forebygge at stor husedderkopp kommer inn i huset. En måte er å tette eventuelle sprekker og åpninger i vegger og tak. Det er også lurt å fjerne eventuelle gjemmesteder for edderkopper, som hauger av papir og papp eller rotete områder.

Hvor stor kan en husedderkopp bli?

Stor husedderkopp kan bli opptil 18 mm lang for hunner og 10-15 mm lang for hanner. Med bena inkludert kan hunner bli opptil 50 mm lange, mens hanner kan bli opptil 75 mm lange.

Hva skal man gjøre hvis man blir bitt av en husedderkopp?

Hvis du blir bitt av en husedderkopp, bør du vaske bittstedet med såpe og vann. Du kan også påføre en kald kompress på bittstedet for å redusere hevelse og smerte. Hvis du opplever en allergisk reaksjon, bør du oppsøke lege umiddelbart.

Kan husedderkopper hoppe eller fly?

Husedderkopper kan ikke hoppe eller fly, men de kan bevege seg raskt langs vegger og tak ved hjelp av sine lange ben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait