Vanlige skadedyr i hjemmet

Opplever du skadedyr i din bolig?

maurskade

Det er ikke uvanlig å få skadedyr i boligen. Det å få skadedyr handler ofte ikke om renslighet eller ryddighet i hjemmet. Skadedyr finner ofte veien inn i boliger på søken etter mat eller en trygg plass å bo. Dette handler ofte om tilfeldigheter. Har du først fått dem i hus er det derimot viktig å holde ting ryddig, rent, fjerne matavfall eller andre ting som kan gjøre at skadedyr trives.

Her er en liste over de mest vanlige skadedyr som kan bli funnet i norske hjem:

Mus

mus som skadedyr

Husmus er aktive hele året og kan gnage på møbler og ødelegge emballasjen for å få tilgang til mat. De kan også spre sykdommer. Mus hekker på stille og varme steder som loft og hulrom i veggen.

Kakerlakker

kakkerlakk

Kakerlakker er altetende og kan bære på alvorlige sykdommer. De foretrekker å leve i oppvarmede boliger, som i kjøkken og hulrom i veggen. Kakerlakker er nattdyr og kan være vanskelige å bli kvitt.

Rotter

Typiske tegn på rotter i hjemmet er ekskrementer, fettete mørke flekker på gulvet og vegger, og bitemerker på for eksempel elektriske kabler. Rotter er kjent for å spre sykdommer.

Møll

Vanlig klesmøll kan være en stor plage i hjemmet. De legger egg i tekstiler laget av naturlige fibre. Når larven klekkes, kan de forårsake alvorlig skade på klær, tepper og møbler.

Veps

Veps kan være et problem i hagen din, og de kan trenge inn i huset gjennom åpne vinduer. Store vepsebol kan inneholde over 25 000 veps. Veps kan bli funnet på tak, i hulrom i vegger, på trær eller i jorden.

Fluer

Fluer kan bære på en rekke sykdommer og er smittebærere. Spyfluer og fruktfluer er vanlige i hjemmet.

Veggedyr

veggedyr

Veggedyr finnes ofte i senger og gjemmer seg i sprekker og hulrom i løpet av dagen. De lever av blod fra mennesker og andre pattedyr. Veggedyr kan være svært vanskelig å kontrollere, da de sprer seg raskt. Vi anbefaler at du søker profesjonell hjelp til å bli kvitt veggedyr i ditt hjem.

Maur

stokkmaur

Maur trenger inn i våre hjem på leting etter mat. Maurtuer finnes oftest i gressplener, i varm og tørr jord og under heller – se etter finmalt jord. Opplever du maur, kan dette ofte være et tegn på fuktighet i boligen.

Treborende insekter

Stripet borebille og husbukk er treborende insekter. Voksne legger egg i tresprekker og infiserer gulvbord, møbler, trebjelker og andre tregjenstander. De ødelegger ved å spise og lage ganger på kryss og tvers. De er vanskelige å oppdage, men det er viktig å behandle. Stripet borebille er alltid et tegn på høy fuktighet i boligen.

Edderkopper

edderkopp i norge

Edderkopper spiser fluer og mygg i hjemmet og kan være nyttige, selv om mange er redde for dem. De blir sett på som skadedyr, men er hovedsakelig ufarlige.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan kan man bli kvitt små biller i huset?

Små biller i huset kan være et vanlig problem, spesielt i kjøkkenet. Det er viktig å finne ut hvilken type bille det er før man velger en passende metode for å bli kvitt dem. Vanlige typer av små biller i huset inkluderer melbiller, kornbiller og skjeggkre. For å bli kvitt disse billene kan man prøve følgende metoder:

 • Fjern alle infiserte matvarer og rengjør grundig området der maten ble oppbevart.
 • Bruk insektspray eller limfeller for å fange billene.
 • Sørg for å oppbevare maten i lufttette beholdere.

Hva er de vanligste skadedyrene i hjemmet?

De vanligste skadedyrene i hjemmet inkluderer mus, rotter, maur, skjeggkre, sølvkre, veggedyr, kakerlakker og fluer. Disse skadedyrene kan forårsake skade på mat, strukturer og helse. Det er viktig å ta tak i problemet så snart som mulig for å unngå større problemer.

Hvordan kan man identifisere og bli kvitt insekter med vinger?

Insekter med vinger kan være vanskelig å identifisere, men vanlige typer inkluderer fluer, møll og veps. For å bli kvitt disse insektene kan man prøve følgende metoder:

 • Fjern alle kilder til mat og vann.
 • Bruk insektspray eller limfeller for å fange insektene.
 • Sørg for å holde området rent og ryddig.

Hvordan kan man bli kvitt små svarte larver i huset?

Små svarte larver i huset kan være et tegn på et større problem, for eksempel en infisert matvare. Det er viktig å finne ut hva som forårsaker problemet før man velger en passende metode for å bli kvitt larvene. For å bli kvitt larvene kan man prøve følgende metoder:

 • Fjern alle infiserte matvarer og rengjør grundig området der maten ble oppbevart.
 • Bruk insektspray eller limfeller for å fange larvene.
 • Sørg for å oppbevare maten i lufttette beholdere.

Hva er de store svarte billene i huset, og hvordan kan man bli kvitt dem?

De store svarte billene i huset kan være billearten tømmerbukk, som kan forårsake skade på trestrukturer. Det er viktig å få profesjonell hjelp for å bli kvitt tømmerbukkene og reparere eventuelle skader de har forårsaket. Det er som oftest ufarlige biller som forviller seg inn i norske hjem. Disse kan fjernes med støvsuger.

Hvordan kan man bli kvitt larver i huset?

Larver i huset kan være et tegn på et større problem, for eksempel en infisert matvare eller et dødt dyr. Det er viktig å finne ut hva som forårsaker problemet før man velger en passende metode for å bli kvitt larvene. For å bli kvitt larvene kan man prøve følgende metoder:

 • Fjern alle infiserte matvarer og rengjør grundig området der maten ble oppbevart.
 • Bruk insektspray eller limfeller for å fange larvene.
 • Sørg for å oppbevare maten i lufttette beholdere.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *