Australsk kakerlakk (Periplaneta australasiae): Fakta om utseende, levevis og forebygging

Australsk kakerlakk (Periplaneta australasiae) er en vanlig art av tropisk kakerlakk med en lengde på 23-35 mm. Den er brun i fargen og har en karakteristisk, lys stripe langs kroppen. Australsk kakerlakk er en peridomestisk art, noe som betyr at de lever hovedsakelig utendørs, men kan også bli funnet innendørs.

Australsk kakerlakk har en rask reproduksjonsevne og hunnene kan legge fra seg 16 til 24 egg i en ootheca (eggsekk). De kan legge en ootheca hver 10. dag. De gjemmer og kamuflerer reirene sine på vanskelig tilgjengelige steder nær matkilder. Den voksne kakerlakken lever i omtrent åtte til tolv måneder.

Australsk kakerlakk er en av flere arter av kakerlakker som lever hovedsakelig utendørs, men kan også bli funnet innendørs. De er den vanligste arten av kakerlakk som finnes utendørs i sørlige Florida. Australsk kakerlakk er også kjent som Australiantorakka, Australisk kackerlacka, og Südliche Großschabe.

Klassifikasjon

Taxonomi

Australsk kakerlakk (Periplaneta australasiae) tilhører klassen Insecta, ordenen Blattodea, familien Blattidae og slekten Periplaneta. Den er en art av kakerlakker som finnes i tropiske områder.

Geografisk Utbredelse

Australsk kakerlakk finnes hovedsakelig i Australia, men også i andre deler av verden som Sør-Afrika, Asia og Sør-Amerika. Denne arten av kakerlakk er en peridomestisk art, som betyr at den lever utendørs, men kan også finnes innendørs.

Australsk kakerlakk er en del av phylum Arthropoda, som inkluderer virvelløse dyr med leddete ben. Den tilhører også hexapoda, som inkluderer insekter med seks ben.

I følge Wikipedia og GBIF, er australsk kakerlakk en art av kakerlakker som tilhører familien Blattidae. Denne familien tilhører ordenen Blattodea, som også inkluderer andre kakerlakkarter.

I henhold til Fauna Europaea, finnes ikke australsk kakerlakk i Europa.

Beskrivelse og Atferd

Australsk kakerlakk (Periplaneta australasiae) er en art av insekter innenfor kakerlakk-familien. Arten kan bli opptil 3,5 cm lang og er kjent for sin brune farge og gule bånd på brystet og framvingene. Australsk kakerlakk ligner på den amerikanske kakerlakken, men er noe mørkere og har et halsskjold med en klarere gulaktig ring.

Australsk kakerlakk er altetende og aktiv om natten. Om dagen, når det er lyst, sitter de gjemt i sprekker, under og inne i gjenstander. Arten kan opptre sporadisk enkelte steder i Norge, men er ikke vanlig.

Ifølge iNaturalist, en online plattform for innrapportering av observasjoner av dyr og planter, har australsk kakerlakk blitt observert i flere land, inkludert Australia, USA, Storbritannia og Spania.

Australsk kakerlakk er en del av insektfamilien Blattodea, som også inkluderer andre kakerlakkarter. Arten ble først beskrevet av den danske zoologen Johann Christian Fabricius i 1775.

Som med andre kakerlakkarter, kan australsk kakerlakk være en uønsket gjest i boliger og andre bygninger. Det er viktig å ta tiltak for å hindre kakerlakker i å etablere seg, som å holde områder rene og ryddige, og tette sprekker og åpninger hvor de kan komme inn.

Ofte stilte spørsmål om Australsk kakerlakk

Hva er forskjellen mellom australsk kakerlakk og tysk kakerlakk?

Australsk kakerlakk og tysk kakerlakk er to forskjellige arter av kakerlakker som kan finnes i norske hjem. Australsk kakerlakk er større enn tysk kakerlakk og har en mer brunfarget kropp. Tysk kakerlakk har derimot en lysere kroppsfarge og er mindre enn australsk kakerlakk.

Hvordan kan man identifisere en australsk kakerlakk?

Australsk kakerlakk er mellom 23-35 mm lang og har et brunfarget utseende. De har en markant lys stripe langs kroppen og en gul kant rundt hodet. De har også vinger, men flyr sjelden.

Hvordan kan man bli kvitt en australsk kakerlakk infestasjon?

Det er viktig å ta tak i en australsk kakerlakk infestasjon så raskt som mulig. Det kan være lurt å kontakte en skadedyrbekjemper for å få hjelp til å bekjempe infestasjonen. Det finnes også ulike kjemiske midler som kan brukes til å bekjempe australske kakerlakker.

Kan australske kakerlakker spre sykdommer?

Ja, australske kakerlakker kan spre sykdommer. De kan spre bakterier og virus ved å forurense mat og overflater med avføring og kroppsvæsker. Det er derfor viktig å bekjempe en infestasjon så raskt som mulig.

Hva er de vanligste stedene å finne australske kakerlakker?

Australske kakerlakker trives i varme og fuktige områder. De kan derfor ofte finnes på kjøkkenet, badet eller andre steder med høy luftfuktighet. De kan også gjemme seg i sprekker og kriker i vegger, gulv og tak.

Hvordan kan man forebygge en australsk kakerlakk infestasjon?

Det er viktig å holde hjemmet rent og ryddig for å forebygge en australsk kakerlakk infestasjon. Det er også viktig å tette sprekker og hull i vegger, gulv og tak for å hindre at kakerlakker kan komme inn. Det kan også være lurt å oppbevare mat i tette beholdere og å tørke opp eventuelle søl og matrester raskt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *