Korsedderkopp (Araneus diadematus): Fakta og Informasjon

Korsedderkopp (Araneus diadematus) er en av de mest kjente edderkoppene i gruppen hjulspinnere (Araneidae). Den er vanlig i Vest-Europa og Nord-Amerika, og finnes også i Norge. Edderkoppen er karakterisert av sine manchas claras på ryggen, og er en svært vanlig syn i hager og parker.

korsedderkopp

Korsedderkoppen er en orb-weaving spider, som betyr at den spinner en spiralformet web som brukes til å fange byttedyr. Edderkoppen er en del av familien Araneidae, som inkluderer over 3.000 arter av orb-weaving spiders. Korsedderkoppens web er godt kjent og gjenkjennelig, og består av en tett spiral av silke med en åpen sone i midten.

Edderkoppens habitat inkluderer hager, parker og skoger. Den er aktiv om høsten og er kjent for å legge eggene sine i store, runde eggsekker som er festet til trær og busker. Korsedderkoppens fargevariasjon kan være ganske stor, og den kan ha forskjellige farger og mønstre på kroppen.

Kjennetegn og Atferd

Fysisk Beskrivelse

Korsedderkopp (Araneus diadematus) er en edderkoppart i familien hjulspinnere. Hunnen er vesentlig større enn hannen og kan bli opptil 20 millimeter lang, mens hannen sjelden blir mer enn 10 millimeter lang.

Bakkroppen hos hunnen er stor og kuleformet, og har et karakteristisk mønster av fem eller flere hvite prikker som danner et kors. Kroppen er todelt, med en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Forkroppen er bred med fine, nedliggende hår. Fargen på kroppen er variabel, men den har som regel en brun eller grå farge.

Atferd og Habitat

Korsedderkopp er en orb-weaver edderkopp som bygger hjulformede nett. Hunnen spinner nettet sitt om natten, og tar det ned igjen om morgenen. Hunnen legger flere hundre egg om høsten, og ungene overvintrer to ganger før de er kjønnsmodne.

Korsedderkoppen trives i hager og skogkanter, og er vanlig i hele Norge. Den er også vanlig i resten av Europa og Nord-Amerika, hvor den ble introdusert. Korsedderkoppen er ikke farlig for mennesker, og er et nyttig dyr i hagen da den spiser skadedyr som bladlus og fluer.

Under paring holder hannen hunnen fast med sine pedipalper (palpene), og overfører sædceller til hunnens folium (kjønnsåpning) ved hjelp av palpene. Hunnen lager deretter en kokong som hun legger eggene sine i, og de nye edderkoppene klekkes om våren.

I konklusjonen kan man si at korsedderkopp er en vanlig edderkopp i Norge og resten av Europa og Nord-Amerika. Den er ikke farlig for mennesker og er et nyttig dyr i hagen. Hunnen er vesentlig større enn hannen, og har en stor og kuleformet bakkropp med et karakteristisk mønster av fem eller flere hvite prikker som danner et kors. Korsedderkoppen spinner hjulformede nett om natten, og tar dem ned igjen om morgenen. Hunnen legger flere hundre egg om høsten, og ungene overvintrer to ganger før de er kjønnsmodne.

Utbredelse og Arter

Geografisk Utbredelse

Korsedderkoppen (Araneus diadematus) er en art som er utbredt i store deler av verden, inkludert Nord-Amerika og Europa. I Nord-Amerika finnes arten i områder som Canada, Washington, California, New England, Oregon og British Columbia. I Europa finnes arten i de fleste landene, inkludert Norge.

Relaterte Arter

Araneus diadematus tilhører hjulspinnerfamilien og er en av de mest kjente edderkoppene i Norge. Det finnes flere andre arter i samme familie, inkludert Araneus marmoreus. Disse artene kan være vanskelige å skille fra hverandre, men har ofte forskjellige utbredelsesområder og kan ha ulike farger og mønstre på kroppen.

I tillegg til hjulspinnerfamilien finnes det mange andre edderkopparter i Norge og verden. Disse artene kan ha ulike leveområder og levevaner, og noen kan være farlige for mennesker. Det er derfor viktig å være forsiktig og respektfull når man ferdes i naturen og møter på edderkopper.

Ofte stilte spørsmål

Hvor lenge lever en korsedderkopp?

Korsedderkopper har en levetid på omtrent ett år. De overlever som voksne gjennom vinteren, men dør vanligvis etter å ha lagt eggene sine.

Hvor stor kan en korsedderkopp bli?

Korsedderkopper kan bli opptil 15 millimeter lange, men hannene er vanligvis mindre enn hunnene.

Hvor mange øyne har en korsedderkopp?

Korsedderkopper har åtte øyne. Øynene er arrangert i to rader, med fire øyne i hver rad.

Er korsedderkopper farlige for mennesker?

Korsedderkopper er ikke farlige for mennesker. De er ikke giftige og vil vanligvis unngå menneskelig kontakt.

Hvor finner man korsedderkopper?

Korsedderkopper kan finnes i hager, parker og skoger. De bygger sine karakteristiske hjulformede nett mellom trær, busker og andre objekter.

Finnes korsedderkopper i Norge?

Ja, korsedderkopper finnes i Norge. De er vanlige i hele landet og er en av de mest kjente edderkoppene her.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *