Langbeinedderkopp (Pholcidae): Fakta og Egenskaper

Langbeinedderkopp, også kjent som Pholcidae, er en familie av edderkopper som finnes over hele verden. Disse edderkoppene er kjent for sine lange, tynne bein og spindelvev som ofte finnes i hjørnene av tak og vegger.

langbein edderkopp

Pholcidae-familien inneholder over 1 800 arter, inkludert de som er kjent som daddylangben, kjelleredderkopp, vibrerende edderkopp, gyrating edderkopp og skull edderkopp. Disse edderkoppene er vanligvis ufarlige for mennesker og spiller faktisk en viktig rolle i å kontrollere bestanden av farligere insekter og edderkopper.

Langbeinedderkoppene er kjent for sin evne til å vibrere seg selv i spindelvevet for å gjøre det mindre synlig når de føler seg truet. De er også i stand til å jakte og drepe farligere edderkopper, og er derfor ansett som en fordelaktig art å ha i hjemmet eller i hagen.

Langbeinedderkopp (Pholcidae)

Langbeinedderkopp, også kjent som Pholcidae, er en familie av edderkopper som er vanlige i Nord-Amerika og Europa. Disse edderkoppene er kjent for sin karakteristiske kroppsform og lange, tynne bein. De er også kjent som “cellar spiders” eller “daddy long-legs spiders” på engelsk.

Pholcidae-familien er en av de mest mangfoldige edderkoppfamiliene, med over 1800 kjente arter. Disse edderkoppene finnes vanligvis i mørke og fuktige habitater, som huler, kjellere og skoger. De bygger ofte uregelmessige spindelvev eller sacciforme spindelvev.

Pholcus phalangioides, også kjent som “longbodied cellar spider”, er en vanlig art i denne familien. Hunnen kan bli opptil 8 millimeter lang, mens hannen er litt mindre. Disse edderkoppene har en bred carapace og en sylinderformet opisthosoma. De har også svært lange bein, som kan være over 20 ganger kroppslengden.

Langbeinedderkopper er kjent for å være fredelige og harmløse for mennesker. De er faktisk nyttige edderkopper å ha rundt, da de kan fange og drepe farligere edderkopper. Når de føler seg truet, kan de vibrere i spindelvevet for å gjøre seg mindre synlige.

Selv om noen edderkopper i Pholcidae-familien har giftige bitt, er de fleste artene ufarlige for mennesker. Langbeinedderkopper kan også være kannibaler og spise andre edderkopper, inkludert artsfrender.

I tillegg til Pholcus phalangioides, finnes det mange andre arter i denne familien, inkludert carpenter spider, skull spider, vibrating spider og gyration spider. Langbeinedderkopper er en fascinerende gruppe av edderkopper med en stor variasjon i størrelse, utseende og atferd.

Betydning og påvirkning

Langbeinedderkopper (Pholcidae) spiller en viktig rolle i økosystemet som rovdyr på mindre insekter som fluer og mygg. De er en vanlig syn i mange deler av verden, inkludert Norge, og finnes ofte i mørke og fuktige områder som kjellere og grotter.

Pholcus phalangioides, også kjent som spindelvæv-edderkoppen eller langbenet edderkop, er en art av edderkopper som tilhører familien Pholcidae. Disse edderkoppene bygger uregelmessige nett som ikke har klebende egenskaper, men som i stedet er utformet for å fange byttedyr. Når pholcidae-edderkopper oppdager byttedyr i nettet sitt, omslutter de raskt byttet med silkelignende materiale før de gir et dødelig bitt. Byttet kan spises umiddelbart eller lagres for senere.

Pholcidae-edderkopper er ikke farlige for mennesker, og deres bitt er vanligvis ikke mer enn en liten prikk. De er også kjent for å være veldig sky og vil ikke angripe med mindre de føler seg truet.

Pholcidae-edderkopper er en mangfoldig gruppe av edderkopper, med over 1 500 forskjellige arter i 80 forskjellige slekter. De finnes over hele verden, og er spesielt vanlige i tropiske og subtropiske områder.

I Norge er de vanligste artene av langbeinedderkopper Pholcus phalangioides og Holocnemus pluchei. Disse edderkoppene foretrekker mørke og fuktige områder, og kan ofte finnes i kjellere og garasjer.

Selv om langbeinedderkopper er viktige for økosystemet, kan de noen ganger være en plage for mennesker. De kan bygge nett i boliger og andre bygninger, og noen mennesker kan finne dem skremmende eller ekle. Det er imidlertid viktig å huske at disse edderkoppene er harmløse og spiller en viktig rolle i å kontrollere insektpopulasjoner.

Vanlige spørsmål

Hva er Pholcidae-familien og dens egenskaper?

Pholcidae-familien, også kjent som langbeinedderkopper, består av omtrent 2000 forskjellige arter. De har tynne, lange bein og en liten kropp. De fleste Pholcidae-edderkopper lever i fuktige områder som grotter, kjellere og skoger.

Hva er forskjellen mellom Pholcidae og andre edderkopper?

Pholcidae-edderkopper skiller seg fra andre edderkopper ved at de har veldig tynne og lange bein. De har også en tendens til å henge opp ned fra taket.

Hvor finnes Pholcidae-edderkopper i Norge?

Pholcidae-edderkopper finnes i Norge, men de er ikke vanlige. De kan finnes i fuktige områder som kjellere og skoger.

Hva spiser Pholcidae-edderkopper?

Pholcidae-edderkopper spiser hovedsakelig mindre insekter som fluer, mygg og andre edderkopper.

Hva er Pholcidae-edderkoppens levetid?

Pholcidae-edderkopper har vanligvis en levetid på omtrent ett til to år.

Er Pholcidae-edderkopper farlige for mennesker?

Pholcidae-edderkopper er ikke farlige for mennesker. De har giftkjertler, men de er for små til å utgjøre en fare for mennesker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *