Maur som skadedyr: Din viktige guide for å bli kvitt

Maur innendørs

Har du opplevd å ha maur innendørs? Mange nordmenn bor i nærheten av skog og grøntområder, og er dermed godt vant med insekter og krypdyr. De fleste setter derimot ikke pris på å ha dem inne. Den gode nyheten er likevel at det som regel ikke er noe å bekymre seg for.

Den dårlige nyheten er at dersom problemet vedvarer over en lengre periode, kan det føre til skader på hus og helse. I denne artikkelen vil vi ta deg gjennom både hva du kan gjøre for å forhindre at problemet utvikler seg fra et tidlig stadium, og hva du bør gjøre dersom du har store problemer med skadedyr i hjemmet.

Maur som skadedyr

Det finnes rundt 66 ulike arter med maur i Norge, men heldigvis er det bare en håndfull av disse som skaper problemer innendørs. Det kan være greit å vite litt om noen av de vanligste typene, slik at du vet mer om hva du står ovenfor, og hvordan du kan bli kvitt skadedyrene. Noen typer maur er sjeldnere å se innendørs, slik som kompostmaur og eitermaur. Disse maur-typene forårsaker ikke materielle skader, men kan til gjengjeld påføre smerte dersom de kommer i kontakt med huden.

Andre typer maur, slik som sort jordmaur, kan bygge reir innendørs og dermed gjøre skade på huset. Som oftest bygger de reir fuktig treverk som har begynt å råtne, i isolasjon, eller andre steder som er enkle å gnage i. Maur trekker vanligvis inn i hus for å lete etter mat, så dersom du oppdager sort jordmaur rundt kjøkkenbenken, kan det være et tegn på at de har et reir inne.

Svart jordmaur kommer som oftest inn i kortere perioder, før de returnerer til et reir utendørs. Stokkmaur er en ekstra plagsom type som kan anlegge reir på de fleste steder innendørs, og som kan spre seg raskt. For å bli kvitt skadedyrene, er det avgjørende å finne ut av hvorvidt maurene har flyttet inn eller ikke. Et godt tips er å følge med på maurene over en periode, slik at du kan kartlegge hvor de kommer fra.

Bli kvitt maur

Hvis maurene ikke allerede har bygget reir inne, men kommer inn med jevne mellomrom, kan du stoppe dem utenfra. De navigerer fra maurtuen og inn i huset ved hjelp av lukt, så dersom du oppdager en sti av maur langs husveggen kan du bruke et maur preparat her for å forhindre at de kommer seg inn. Har de derimot bygget reir innendørs, er du nødt til å ta grep inne også. Hvis reiret er lett å oppdage kan det være nok med insektsspray direkte på selve reiret.

Dersom reiret ligger mer skjult til, kan forgiftet åte være løsningen. Åten plasseres i nærheten av reiret, slik at maurene spiser den og dermed bringer den med seg tilbake. Dette kan ta et par uker, fordi man er nødt til å få has på dronningen og potensielle larver. Hvis det er snakk om maur-typer som faraomaur, som er en eksotisk maurtype som ikke lever i norge, bør du vurdere om det er nødvendig med ekstern hjelp fra godkjente skadedyrbekjempere. Denne maurtypen er utrolig vanskelig å bli kvitt og trenger oppfølging med forgiftet åte over en lengre periode for å foreta en vellykket bekjempelse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *