Har du mus eller rotter i hus? En guide til å håndtere mus og rotter

Slik vet du om du har mus

Med mindre du finner mat som er spist eller avføring, kan det være svært vanskelig å finne ut om du har fått besøk av mus eller rotter i huset. Det er imidlertid noen klare tegn som du aldri bør ignorere. Rotter og mus yngler raskt, og hvis du har besøk, kan problemet utvikle seg raskt.

Først må du holde øye med muse eller rottebæsj. Det ser ut som små langstrakte sorte korn som ligger her og der – ofte i mindre mengder på forskjellige steder.

Se etter hull i matemballasjen. Brødposer er enkle å gnage, og mus liker å gnage brød til det bare er smuler igjen.

Lytt etter skrapelyder og pipelyder. Mus liker å «snakke» med hverandre fra tid til annen og du kan til og med høre dem om natten når de vandrer rundt på loftet eller i kjelleren.

Se etter hull og sprekker som mus bruker til å bevege seg rundt i huset.

Det er rundt 70 forskjellige arter av mus i verden. I Norge er det hovedsakelig husmus og skogmus vi får inn i boliger.

Rotter kjennetegnes ved sin spisse nese og ‘spalte’ underleppe. Du kan også kjenne dem igjen på det faktum at halen og potene har veldig lite hår.

Brunrotta kan bli opptil 20-25 centimeter lang og veier vanligvis 200-500 gram når den er fullvoksen. Det er imidlertid funnet rotter som veide opptil 900 gram. Pelsen er mørkebrun eller grå og har en grov tekstur. På magen er pelsen mykere og lettere.

Brunrotta har en veldig god luktesans og hørsel. De kan blant annet oppfatte ultralyd, som de synes er ubehagelig. Dette er grunnen til at du kan skremme bort mus ved hjelp av ultralyd.

Rotter og mus er altetende, og kan spise både plante- og animalsk mat. De kan for eksempel spise frø, nøtter, papir og planter.

 

Utvikling

Brunrotta kan formere seg ekstremt raskt. De er drektige i flere uker og føder så 6-8 rotteunger, men det er sett kull på ca 20 rotteunger. Etter 3 måneder er ungene kjønnsmodne og kan nå formere seg igjen. Innen et år kan en hunnrotte få 100 unger, og disse vil igjen føde flere unger innen samme år. Derfor kan antallet rotter vokse eksponentielt hvis de trives og ikke kontrolleres.

Generelt trives rotter på steder der mennesker er tilstede. Imidlertid foretrekker de fuktige miljøer, noe som betyr at du vanligvis finner dem i kloakk, kjellere eller loft. I likhet med rotter tiltrekkes de av steder der de kan finne mat, som kan være i nærheten av søppelbøtter, fuglematere eller i nærheten av avløp.

 

Rotter er veldig gode klatrere og kan klatre opp i vertikale kloakkrør. De kan også trenge gjennom svært trange passasjer og åpninger. En åpning på 20 mm er stor nok til at en voksen mus kan slippe gjennom, eller den kan komme inn gjennom en sprekk på ca 12mm. Rotter er gode til å svømme, og noen av dem kan hoppe over en meter.

 

Hvordan merker man at man har rotter i huset?

Finner man rottebæsj er dette er klar indiason på uvelkomne gjester. Rotte avføring er mørkebrun og ser ut som korn av brun ris. De ligger vanligvis i grupper

Knirking, rasling og merkelige lyder: Rotter er stort sett aktive om natten og kan høres skrape og klø. Dette gjør de når de løper innenfor vegger.

Melspor: Har du mistanke om at du har rotter, men aldri har sett dem selv? Så kan du lage en sti av mel, og når rottene passerer over den, blir det stier rundt huset.

Går og bitemerker: Brunrotta er veldig flink til å grave. Finner du tunneler, gravemerker og riper kan det være rotter i huset. Det er imidlertid ikke mulig å se om disse sporene er nye eller gamle.

Musekontroll – produkter

Hvis du vil kontrollere rotter, må du bruke både rottedrepende produkter og forebyggende tiltak. Avliving av rottene vil redusere bestanden, hvor forebyggende tiltak vil sikre at rottene ikke kommer tilbake.

 

Musefeller

Den vanligste måten å kontrollere mus på er med forskjellige typer musefeller. Dette inkluderer alt fra den enkleste (og billigste) fellen, til den dyreste og mest avanserte.

 

Slagfeller finnes i både tre og plast. Feller bruker åte for å tiltrekke seg dyret, som deretter blir drept av fellen. Slaget dyret får er så kraftig at den dør momentant. Denne typen felle er rimelig og kan brukes innendørs. Du må imidlertid fjerne den døde gnageren selv. I tillegg er det alltid en risiko for at slaget ikke dreper dyret helt.

Elektriske musefeller har blitt et populært alternativ til den tradisjonelle slagfellen. Musen blir lokket inn i fellen og deretter drept av et elektrisk støt. Fordelen med dette metode er at det ikke er noen ytre skade på musen, og at musen helt sikkert vil dø. I tillegg til å sette fellen, trenger du bare å tømme den for døde mus. Denne typen felle kan ikke brukes utendørs.

Levende fangstfeller er feller som fanger rotter og mus levende. Dyret blir lokket inn i fellen av en åte og deretter fanget i fellen. Dette er definitivt den mest dyrevennlige metoden. Du må imidlertid huske å tømme fellen vekk fra menneskelig bolig, da rotter og mus ellers rett og slett vil løpe tilbake.

.

Lydskremmer mot mus og rotter

Dette er ultralydlyder som skremmer mus, rotter og andre smågnagere. De brukes mest effektivt i åpne områder, da ultralyd ikke kan passere gjennom vegger og møbler. Dermed kan de også brukes i garasjeinstallasjoner, eller for å hindre mus i å komme inn i enkelte rom. Det kan imidlertid være vanskelig å bli kvitt mus med kun musemiddel. lydskremmere bør suppleres med musefeller.

 

Rottegift

Det er ikke mulig for privatpersoner å bruke rottegift i Norge. Du trenger tillatelse for dette, noe som betyr at kun skadedyrbekjempere har lov til å bruke rottegift. Noen bønder har også denne tillatelsen.

Prøv først å bruke feller og andre produkter. Hvis du fortsatt er et problem, kan det være nødvendig å kontakte et skadedyrfirma slik at de kan ta seg av problemet.

 

Forebyggende tiltak

Tett hull, sprekker og sprekker: Prøv å hindre rotter og mus i å komme inn i huset ved å tette sprekker og åpninger. Hvis det er sprekker og små hull, kan du bruke fugemasse til utvendig bruk. Det finnes til og med avstøtende midler spesielt utviklet for bruk med museproblemer. Dette limet er hardt på overflaten, men mykt på innsiden, noe som betyr at mus ikke gidder å spise det bort.

Er det større hulrom og sprekker kan du bruke tetningsnett. Velg et nett som er tykt nok til at rotter ikke kan gnage gjennom det.

Unngå å mate mus: Både mus og rotter tiltrekkes steder hvor de kan finne mat. Det betyr at huset skal holdes rent slik at rottene ikke har mat å finne. Sjekk komposthauger og binger og sørg for at de er tette og rottesikre. Hvis du bruker en åpen søppelplass, bør den helst være så langt unna huset som mulig.

Husk også at rotter er altetende. Fuglemat er en av favorittene.

 

Sjekk at avløpene dine er sikre: Det er ikke uvanlig at rotter kommer inn gjennom vann- eller kloakksystemet. Inne finner de beskyttelse, varme og mat. Dersom kloakkrør tas ut av bruk, kan rotter også bruke dem som ly. Ikke glem å sjekke at vannlåsene fungerer som de skal.

Kjeller og loft: Selv om du holder huset rent og ryddig, kan du risikere å få besøk av rotter. De kommer som regel inn gjennom slukene, og det er der man vanligvis finner rotter. Rotter kan finne veien inn i huset gjennom kjeller og loft. Når de har kommet inn i kjelleren eller på loftet kan de også gå inn i resten av huset. For å forhindre dette kan du oppbevare tingene dine i plastbokser og passe på at boksene ikke står på gulvet.

 

 

Kort om rotter

Når du ser en rotter, synes du kanskje det er helt utrolig at denne store skapningen kan krype inn i husets minste kroker. Rotter er veldig smidige og flinke til å klatre, noe som betyr at de kan bevege seg rundt i huset, selv bak vegger. De er også flinke til å hoppe og kan presse seg gjennom små hull og sprekker. De tiltrekkes av store mengder søppel, og det gjør at de ofte finnes i store byer. I verste fall samles de i store flokker og dette kan gjøre livet surt for intetanende byfolk. Rotter finnes i de fleste deler av kloden og sprer seg nesten like raskt som vinden.

 

Mus og spredning av infeksjon

Selv om en mus i noen tilfeller kan se søt ut, bør du definitivt ikke ta feil av utseendet. Mus er bærere av svært smittsomme sykdommer. Blant annet var rotter hovedbærerne av pesten. Mus samler veldig store mengder bakterier når de beveger seg, og ved å gjøre det siden de også beveger seg rundt mennesker, er det lett for dem å spre disse bakteriene til oss gjennom urin og avføring.

 

Profesjonell skadedyrkontroll

Hvis du ikke kan bli kvitt mus eller rotter, bør du kontakte et skadedyrfirma. Husk også at du har meldeplikt til kommunen ved funn av rotter og at det er kommunens ansvar å bekjempe skadedyr på offentlig grunn og avløp. Ring derfor kommunen dersom du mistenker at det kommer rotter fra deres ansvarsområde. Leier du, er det utleiers ansvar å ordne med skadedyrbekjempelse. Men hvis du er en huseier, er du ansvarlig, selv om forsikringen din kan dekke noen av kostnadene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *