Tysk veps (Vespula germanica): Alt du trenger å vite

Tysk veps, også kjent som Vespula germanica, er en art av veps som finnes i store deler av den nordlige halvkule. Den er opprinnelig fra Europa, Nord-Afrika og tempererte deler av Asia, men har spredt seg til andre deler av verden, inkludert Sør-Amerika, Argentina og Chile. Den er også kjent under navn som tysk veps, tyskkvefs, og duitse wesp.

Arten ble beskrevet av Fabricius i 1793 og tilhører familien Vespidae, som også inkluderer papirveps og hvepser. Tysk veps er en del av underfamilien Vespinae og slekten Vespula. Den er en sosial veps, som betyr at den lever i kolonier med en dronning som produserer egg, arbeidere som samler mat og tar vare på larvene, og hanner som parer seg med dronningen.

Tysk veps er en av de mest aggressive vepsene og kan stikke gjentatte ganger hvis de føler seg truet. De kan også være farlige for personer med allergi mot vepsestikk. Det er viktig å være forsiktig rundt tysk veps og å oppsøke medisinsk hjelp hvis man blir stukket og opplever en allergisk reaksjon.

Beskrivelse og identifikasjon

Tysk veps (Vespula germanica) tilhører familien Vespidae og er en sosial veps som finnes i store deler av Europa, Nord-Afrika og tempererte områder i Asia. Den er også kjent som tysk veps, europeisk veps, tysk guljacket og tysk stikkveps.

Tysk veps er en middels stor veps med en typisk svart og gul fargekombinasjon. Arbeiderne kan bli opptil 15 mm lange, mens dronningene kan bli opptil 20 mm lange.

Identifikasjon av tysk veps kan være utfordrende, da den kan forveksles med andre veps som har lignende farger. En god indikator på at det er en tysk veps, er de tre prikkene på pannen og de gule stripene på bakkroppen.

Tysk veps har en hierarkisk sosial struktur, med en dronning som leder kolonien og arbeidere som utfører de forskjellige oppgavene i kolonien. Dronningen legger egg, mens arbeiderne sørger for å mate larvene og beskytte kolonien.

Det er viktig å være forsiktig rundt tysk veps, da de kan stikke gjentatte ganger og deres stikk kan være smertefulle og farlige for personer som er allergiske. Hvis du oppdager en tysk veps-koloni i nærheten av ditt hjem eller arbeidssted, bør du kontakte profesjonelle for å fjerne den på en trygg måte.

Distribusjon og habitat

Tysk veps (Vespula germanica) er en art av sosiale veps som har sitt opphav i Europa, Asia og Nord-Afrika. Arten finnes i dag i store deler av verden, med etablerte populasjoner i Nord-Amerika, Sør-Amerika, Sør-Afrika, New Zealand og Australia.

I Europa er tysk veps utbredt i store deler av regionen, inkludert Norge, og arten har også blitt introdusert til enkelte områder i Sør-Amerika, som Argentina og Chile.

Tysk veps trives best i områder med temperert klima, og kan finnes i en rekke ulike habitater, inkludert skoger, parker, hager og urbane områder. Arten bygger ofte bol i jorden, men kan også bygge bol i hulrom i trær, på loft eller i husvegger.

Det er viktig å være forsiktig rundt tysk veps, da arten kan være aggressiv og stikke gjentatte ganger. Det er også viktig å unngå å forstyrre bolene til arten, da dette kan føre til at vepsene blir aggressive og angriper.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan kan man skille mellom Tysk veps og andre vepsearter?

Tysk veps har en karakteristisk svart og gul kropp med tre svarte flekker på hodet. Denne arten ligner på andre vepsearter som gul veps og skogvokter, men har en mer intens gul farge og tydeligere flekker på hodet.

Hva er de vanligste stedene å finne Tysk veps?

Tysk veps kan finnes i mange forskjellige områder, men de trives spesielt godt i områder med mye mat, som hager, parker og campingplasser. De kan også bygge reir i hulrom i vegger, tak og trær.

Hvorfor er Tysk veps så aggressive?

Tysk veps kan være aggressive hvis de føler seg truet eller hvis de forsvarer reiret sitt. De kan også bli mer aggressive i slutten av sommeren når kolonien blir større og maten blir knappere.

Hva er de vanligste symptomene på Tysk vepsestikk?

Symptomene på Tysk vepsestikk kan variere fra person til person, men vanlige symptomer inkluderer smerte, rødhet, hevelse og kløe rundt stikkstedet. Noen mennesker kan også oppleve mer alvorlige reaksjoner, som pustevansker og anafylaktisk sjokk.

Hva kan man gjøre for å unngå Tysk veps?

For å unngå Tysk veps bør man unngå å kle seg i lyse farger og parfyme når man er utendørs. Man bør også unngå å forlate mat og søtsaker utendørs, og sørge for å dekke til søppelbøtter og matavfall. Hvis man oppdager et vepsebol i nærheten, bør man holde seg unna området.

Hvordan kan man fjerne et Tysk vepsebol?

Fjerning av et Tysk vepsebol kan være farlig og bør overlates til profesjonelle. Hvis man oppdager et vepsebol, bør man kontakte en skadedyrsbekjemper eller en annen profesjonell for å få hjelp til å fjerne det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait