Brun husedderkopp (Steatoda grossa): Fakta og informasjon

brun husedderkopp
(Steatoda grossa) er en art av edderkopper som tilhører slekten Steatoda og familien Theridiidae. Denne arten har en utbredelse i Nord-Amerika, men den har også blitt introdusert til andre deler av verden, inkludert Europa og New Zealand. Brun husedderkopp er en relativt stor edderkopp, med hunner som kan bli opp til 15 mm lange og hanner som kan bli opp til 10 mm lange.

Selv om brun husedderkopp er en giftig art, er den ikke så farlig for mennesker. Bitt fra denne arten kan forårsake en rekke symptomer, inkludert blemmer, muskelspasmer, smerte, feber, svette og generell uvelhet som varer i flere dager. Men disse symptomene er vanligvis ikke alvorlige og går vanligvis bort på egen hånd. Det er også verdt å merke seg at bitt fra brun husedderkopp sjelden fører til alvorlige eller livstruende komplikasjoner.

Brun husedderkopp er en interessant art som har blitt studert av forskere i mange år. Selv om denne arten ikke er så farlig for mennesker, er den fortsatt en viktig del av det økologiske systemet og spiller en viktig rolle i å kontrollere bestander av insekter og andre små dyr. Med sin unike utseende og fascinerende atferd, er brun husedderkopp en art som fortsetter å fascinere og interessere både forskere og vanlige folk.

Beskrivelse og Identifikasjon

Fysiske Egenskaper

Brun husedderkopp (Steatoda grossa) er en art av edderkopp som er vanlig i mange deler av verden, inkludert Nord-Amerika og Europa. Hunnene av arten kan bli opp til 12 mm lange, mens hannene er mindre og vanligvis ikke overstiger 8 mm i lengde. Kroppen til denne edderkoppen er kjegleformet og har en buet, bulbøs form. Fargen på kroppen varierer fra mørkebrun til svart, og den har en karakteristisk timeglassformet markering på undersiden av bakkroppen.

Geografisk Utbredelse

Brun husedderkopp har blitt introdusert til mange deler av verden, og den finnes nå i de fleste deler av USA, inkludert California og Pennsylvania. Den finnes også i mange deler av Europa, inkludert Storbritannia, Tyskland og Madeira, og i andre deler av verden, som Australia og Kanariøyene. Denne arten trives i fuktige omgivelser og kan ofte finnes i bygninger og strukturer.

Brun husedderkopp er også kjent som “cupboard spider”, “dark comb-footed spider”, “brown house spider” og “false black widow spider”. Selv om denne arten kan ligne på den mer farlige svarte enken (Latrodectus spp.), er den ikke like farlig for mennesker.

Atferd og Livssyklus

Fôring og Predasjon

Brun husedderkopp (Steatoda grossa) er en rovdyr og lever av insekter som fluer, møll og mygg. Den fanger byttet sitt ved å spinne en uregelmessig spindelvev og vente på at byttet skal bli fanget i nettet. Det er rapportert at denne arten også kan spise andre edderkopper, inkludert den ekte svarte enke.

Reproduksjon og Avkom

Brun husedderkopp har en livssyklus på omtrent seks år. Hunnen legger eggene sine i en eggsekk, som hun spinner selv. Eggsekken kan inneholde opptil flere hundre egg. Når eggene klekkes, kommer det ut små edderkoppunger, som kalles instars. Disse edderkoppungene vil vokse og utvikle seg gjennom flere instars før de blir voksne.

Brun husedderkopp er også kjent for å være aggressiv og kan bite forsvarlig hvis den føler seg truet. Bittet kan føre til smerte og ubehag, men er sjelden farlig for mennesker. Noen ganger kan det føre til blærer og feber, men dette er sjelden. Det er viktig å merke seg at brun husedderkopp kan forveksles med andre farlige edderkopper, som rød timeglass edderkopp.

Brun husedderkopp er vanlig i mange deler av verden, inkludert i Norge. Den kan ofte finnes i hjem, garasjer, og andre bygninger. Den er også kjent som skap edderkopp og kan finnes i skap, spesielt i områder med høy luftfuktighet.

Vanlige spørsmål

Hva er Steatoda grossa?

Brun husedderkopp (Steatoda grossa) er en art av edderkopper som tilhører familien Theridiidae. Den er også kjent som falsk svart enke, selv om den ikke er så farlig som den ekte svarte enken. Steatoda grossa er vanlig i mange deler av verden, inkludert Europa, Asia, Nord-Amerika og Australia.

Hvordan kan jeg skille Steatoda grossa fra andre edderkopper?

Steatoda grossa har en brun kropp og ben med mørkere striper. Hunnene er større enn hannene og har en rund, kuppelformet kropp. Hannene har en slankere kropp og lengre ben. En annen karakteristisk egenskap ved Steatoda grossa er at den har en ganske stor og rund bakre del av kroppen.

Hvor finner jeg Steatoda grossa?

Steatoda grossa kan finnes i mange ulike habitater, inkludert hager, garasjer, kjellere og andre bygninger. Den foretrekker mørke og fuktige områder, og kan ofte finnes i sprekker og kriker.

Er Steatoda grossa farlig for mennesker?

Steatoda grossa er kjent for å bite mennesker, men bittene er vanligvis ikke farlige og forårsaker bare milde symptomer som smerte, kløe og hevelse. I sjeldne tilfeller kan bittet forårsake mer alvorlige symptomer som kvalme, hodepine og muskelsmerter.

Hvordan kan jeg beskytte meg mot Steatoda grossa?

For å beskytte deg mot Steatoda grossa, bør du sørge for å holde hjemmet ditt rent og ryddig, spesielt i områder der edderkopper kan trives, som i kjellere og garasjer. Du kan også bruke insektspray eller andre edderkoppspray for å holde dem unna.

Hva bør jeg gjøre hvis jeg finner Steatoda grossa i hjemmet mitt?

Hvis du finner Steatoda grossa i hjemmet ditt, bør du ikke prøve å ta den opp selv. I stedet bør du kontakte en profesjonell skadedyrbekjemper for å få hjelp til å fjerne edderkoppen på en trygg og effektiv måte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *