Kjelleredderkopp (Pholcus phalangioides): Alt du trenger å vite

Kjelleredderkopp, også kjent som Pholcus phalangioides, er en art av edderkopper som tilhører familien Pholcidae. Denne arten er vanligvis funnet i mørke og fuktige områder, som kjellere og grotter. Kjelleredderkoppene er kjent for sin lange kropp og tynne ben, og er ofte funnet hengende opp ned i taket.

kjeller edderkopp

Pholcus phalangioides ble første gang beskrevet i 1850, og har siden blitt anerkjent som en av de vanligste artene av edderkopper i verden. Disse edderkoppene er ikke farlige for mennesker, og er faktisk nyttige fordi de spiser andre insekter og edderkopper. Kjelleredderkoppene er også en populær art å ha som kjæledyr blant edderkoppeentusiaster.

Selv om kjelleredderkoppene kan være skremmende for noen mennesker på grunn av deres utseende og plassering, er det viktig å huske at de er ufarlige og faktisk nyttige i bekjempelsen av andre skadedyr. Som med alle andre dyr, er det viktig å respektere kjelleredderkoppene og deres leveområder.

Fysiologi og Atferd

Fysiske Egenskaper

Kjelleredderkoppen (Pholcus phalangioides) tilhører arachnid-familien Pholcidae og er en langbent edderkopp som vanligvis er brun eller mørk grå i fargen. Den har en karakteristisk lang og tynn kropp med en bred cephalothorax og en smalere abdomen. Kjelleredderkoppen har åtte øyne, men synet er ikke spesielt godt utviklet.

Kjelleredderkoppen spinner silke for å bygge sine karakteristiske kaotiske og rotete webs, som ofte finnes i bygninger som kjellere, garasjer og loft.

Atferd

Kjelleredderkoppen er en synanthropic art, som betyr at den ofte lever nær eller sammen med mennesker. Den kan også finnes i naturlige habitater som skoger og grotter. Kjelleredderkoppen er et rovdyr og spiser hovedsakelig insekter.

Kjelleredderkoppen er kjent for å være en aggressiv mimic, og kan etterligne vibrasjoner fra andre edderkopper for å tiltrekke seg byttedyr. Hannene kan også vibrate for å tiltrekke seg hunner.

Kjelleredderkoppen er ikke giftig og biter sjelden mennesker. Bittet kan imidlertid være smertefullt og forårsake hevelse og kløe.

Kjelleredderkoppen er en av de mest vanlige edderkopp-artene i verden, og finnes over hele Europa, Nord-Amerika og andre deler av verden.

Habitat og Distribusjon

Kjelleredderkopp (Pholcus phalangioides) er en kosmopolitisk art som finnes i mange deler av verden, inkludert Nord-Amerika og Europa. Denne arten er synantropisk, noe som betyr at den ofte finnes i menneskeskapte omgivelser, som bygninger, kjellere, garasjer og loft.

Kjelleredderkoppen trives i mørke og fuktige områder, og kan ofte finnes i områder nær elver og vassdrag. Denne arten er også kjent for å leve i huler og under steiner.

I Europa har kjelleredderkoppen en vid utbredelse, og er vanlig i mange land, inkludert Norge. Denne arten er også kjent for å ha en nordlig utbredelse, og finnes så langt nord som Shetland.

I Nord-Amerika har kjelleredderkoppen etablert seg i mange områder, og er nå en vanlig art i mange deler av USA og Canada.

Alt i alt er kjelleredderkoppen en svært tilpasningsdyktig art som kan trives i en rekke forskjellige habitater, men som ofte finnes i menneskeskapte omgivelser.

Vanlige spørsmål

Er Kjelleredderkopp farlig?

Kjelleredderkopp er ikke farlig for mennesker. Den er ikke giftig, og dens bitt vil ikke føre til alvorlige helseproblemer.

Er husedderkopp giftig?

Husedderkoppens bitt er heller ikke farlig for mennesker. Den er også ufarlig og ikke giftig.

Hvorfor er edderkopper i kjellere?

Edderkopper kan ofte finnes i kjellere fordi de trives i mørke og fuktige omgivelser. Kjelleredderkopp, spesielt, trives i kjellere og andre mørke steder.

Hvorfor kommer det edderkopper inn i huset?

Edderkopper kan komme inn i huset på jakt etter mat eller ly, spesielt når det er kaldt ute. De kan også komme inn ved et uhell gjennom åpne dører eller vinduer.

Hvordan kan man holde edderkopper borte fra hjemmet?

Det er flere måter å holde edderkopper borte fra hjemmet. Å holde hjemmet rent og ryddig kan hjelpe, da det gir færre steder for edderkopper å gjemme seg. Å tette hull og sprekker i vegger og gulv kan også hindre at edderkopper kommer inn. Bruk av edderkoppfeller eller insektspray kan også bidra til å holde edderkopper borte.

Hvordan kan man skille mellom Kjelleredderkopp og andre edderkopper?

Kjelleredderkopp er kjent for sin lange, tynne kropp og ben. Den har også en karakteristisk brunaktig farge. Å skille mellom Kjelleredderkopp og andre edderkopper kan være vanskelig, men hvis man er usikker, kan man ta et bilde og sende det til en ekspert for identifikasjon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *