Orientalsk kakerlakk (Blatta orientalis): Fakta og forebygging

Orientalsk kakerlakk (Blatta orientalis) er en art av kakerlakker som er vanlig i mange deler av verden, inkludert Norge. Denne middels store kakerlakken kan bli opptil 2,5 cm lang og er mørk og blank i fargen. Hunnen har korte vinger, mens hannen har lengre vinger som når nesten til bakkroppsspissen.

orientalsk kakerlakk

Blatta orientalis tilhører insekter i ordenen kakerlakker (Blattodea) og er en av de mest vanlige artene som finnes innendørs. Den trives best på varme steder og tåler kjøligere omgivelser bedre enn andre tropiske kakerlakkarter som finnes innendørs i Norge. Arten kan forveksles med andre kakerlakkarter som den amerikanske kakerlakken, brun kakerlakk og australsk kakerlakk, men hos alle disse artene når vingene til enden av bakkroppen.

Blatta orientalis Linnaeus er den vitenskapelige betegnelsen på denne arten av kakerlakker. Den er også kjent som orientalsk kakerlakk eller svart kakerlakk. Arten er vanligvis mørk brun til svart i fargen og er kjent for å være en av de største artene av kakerlakker. Selv om orientalsk kakerlakk kan være en plage for mange mennesker, spiller den også en viktig rolle i økosystemet ved å bidra til nedbrytning av organisk materiale.

Kjennetegn og habitat

Utseende og Fysiologi

Orientalsk kakerlakk er en mellomstor kakerlakk, som kan bli opptil 2,5 cm lang. Den er mørk av farge og blank, og hunnene har korte vinger, mens hannene har vinger som er kortere enn bakkroppen. Eggkapselen er 10 mm lang og 5 mm bred, svart til brun av farge og uten tydelige segmenter.

Foretrukket habitat

Den orientalske kakerlakken trives i varme og fuktige omgivelser og er derfor ofte funnet i rørledninger, kloakk og andre fuktige steder. Den foretrekker å bo i mørke og fuktige områder, som kjellere, bad og kjøkken. Den kan også finnes i områder med høy luftfuktighet, som i fuktige kjellere og under vaskeservanter.

Geografisk fordeling

Orientalsk kakerlakk finnes over hele verden, unntatt i polarområdene. Den er vanlig i Afrika, Sørøst-Asia og i deler av Europa. I USA er den vanlig i sørøstlige deler av landet, spesielt i Florida.

Matvaner

Orientalsk kakerlakk er en altetende art og spiser alt fra avfall, stivelse, søtsaker og kjøtt. Den kan overleve i lang tid uten mat, men vil søke etter mat når den blir sulten. Den kan også spise papir og lim, og er derfor ofte funnet i kontorer og biblioteker.

For å bli kvitt orientalske kakerlakker, kan det være nødvendig å bruke insektmidler. Det er viktig å finne og tette eventuelle sprekker og å holde området rent og tørt. Det er også viktig å fjerne eventuelle matkilder og å tette avløp og rørledninger.

Livssyklus og reproduksjon

Reproduksjon

Orientalsk kakerlakk (Blatta orientalis) har en reproduksjonsrate som kan være svært høy. Hannene tiltrekker hunnene ved å produsere et feromon som hunnene finner tiltrekkende. Etter parring legger hunnkakerlakken eggene sine i en eggkapsel kalt ootheca. Oothecaen inneholder opptil 18 egg og hunnkakerlakken kan produsere flere oothecaer i løpet av livet sitt. Eggene klekkes etter omtrent 60 dager.

Livssyklus

Livssyklusen til orientalsk kakerlakk har tre stadier: egg, nymfe og voksen. Nymfene gjennomgår 7-10 nymfestadier i løpet av et år før de blir voksne. Under hvert nymfestadium skjer det en gradvis forandring i utseendet. Nymfene er mindre enn de voksne kakerlakkene og har ikke fullt utviklede vinger.

Kakerlakker har en ufullstendig forvandling, som betyr at de ikke har en puppestadium. I stedet gjennomgår de flere molter før de blir voksne. Juvenile hormone analogues (JHAs) kan brukes til å kontrollere utviklingen av kakerlakker ved å hindre dem i å gjennomgå de nødvendige moltingene for å nå voksenstadiet.

Management av orientalsk kakerlakk kan være utfordrende på grunn av deres høye reproduksjonsrate og evne til å overleve i ulike miljøer. Det er viktig å fjerne kilder til mat og vann og forsegle sprekker og åpninger for å hindre at kakerlakkene kommer inn i huset. Hvis en infestasjon allerede har skjedd, kan det være nødvendig å bruke insektmidler eller å kontakte en skadedyrbekjempelse profesjonell for å bli kvitt kakerlakkene.

Dette var litt informasjon om livssyklusen og reproduksjonen til orientalsk kakerlakk.

Bekjempelse og forebygging

Deteksjon og bekjempelse

Deteksjon av orientalsk kakerlakk kan være utfordrende, da de ofte gjemmer seg i sprekker og andre skjulesteder. En god måte å oppdage dem på er å sette ut limfeller eller å bruke lysfeller om natten. Hvis det er mistanke om at det er orientalsk kakerlakk til stede, bør man kontakte en skadedyrbekjemper for å få hjelp til å bekjempe dem.

Bekjempelse av orientalsk kakerlakk kan være vanskelig, da de kan være motstandsdyktige mot visse typer insektmidler. En effektiv metode er å bruke en kombinasjon av insektmidler og mekanisk bekjempelse. Dette kan omfatte bruk av limfeller, støvsuging og fjerning av matkilder.

Forebygging

Forebygging av orientalsk kakerlakk inkluderer å fjerne matkilder og skjulesteder. Det er viktig å holde matlager og kjøkkenområder rene og ryddige, og å forsegle mat i lufttette beholdere. Rengjøring av søppelbøtter og avløp kan også bidra til å redusere risikoen for infestasjon.

Andre tiltak som kan bidra til å forebygge infestasjon inkluderer tetting av sprekker og hull i vegger og gulv, og bruk av insektnett på dører og vinduer. Det kan også være lurt å tette røråpninger og ventilasjonskanaler for å hindre at kakerlakkene kan komme inn i bygningen.

Når det gjelder kjemisk bekjempelse, er det viktig å velge insektmidler som er spesifikt utviklet for å bekjempe orientalsk kakerlakk. Det er også viktig å følge instruksjonene nøye når man bruker insektmidler, og å unngå å overeksponere seg selv eller andre for disse kjemikaliene.

Selected References: FHI – Folkehelseinstituttet, PELIAS Norsk, Naturhistorisk museum – UiO.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan kan man forebygge at Orientalsk kakerlakk kommer inn i huset?

Det er flere tiltak man kan ta for å hindre at Orientalsk kakerlakk kommer inn i huset. Det er viktig å holde huset rent og ryddig, spesielt kjøkkenet og badet. Matrester og søppel bør holdes i lukkede beholdere og ikke etterlatt på kjøkkenbenken eller gulvet. Rengjør regelmessig og sørg for at det ikke er fuktighet eller stående vann i huset. Tetting av sprekker og hull i vegger og gulv kan også bidra til å hindre at kakerlakker kommer inn.

Hvordan kan man identifisere Orientalsk kakerlakk?

Orientalsk kakerlakk er mørk brun til svart og kan bli opptil 27 mm lang. Hannene har vinger som dekker omtrent 3/4 av kroppen, mens hunnene har rudimentære vinger. De kan også identifiseres ved at de har en membranøs, vifteformet indre vinge og en smal, læraktig og tykk ytre del av vingen.

Hva er de vanligste stedene man finner Orientalsk kakerlakk?

Orientalsk kakerlakk trives i fuktige og mørke områder, og kan derfor ofte finnes i kjellere, kloakksystemer, avløp, søppelkasser og andre steder med fuktighet. De kan også finnes i huset, spesielt på badet og i kjøkkenet.

Hvilke tiltak kan man ta for å bli kvitt Orientalsk kakerlakk?

Det er flere tiltak man kan ta for å bli kvitt Orientalsk kakerlakk. Det første steget er å identifisere hvor kakerlakkene befinner seg og deretter fjerne eventuelle matkilder og fuktighet. Det kan også være lurt å tette sprekker og hull i vegger og gulv for å hindre at kakerlakkene kommer inn. Hvis problemet vedvarer, kan det være nødvendig å kontakte en skadedyrbekjemper for å få hjelp.

Kan Orientalsk kakerlakk spre sykdommer?

Ja, Orientalsk kakerlakk kan spre sykdommer. De kan overføre bakterier og virus fra avføringen sin til mat og overflater, som deretter kan overføres til mennesker. Det er derfor viktig å fjerne kakerlakker så snart som mulig.

Hva er forskjellen mellom Orientalsk kakerlakk og andre typer kakerlakker?

Orientalsk kakerlakk kan skilles fra andre typer kakerlakker ved størrelsen og fargen. De er vanligvis større enn andre typer kakerlakker og er mørk brun til svart i fargen. De har også forskjellige leveområder og matvaner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *