Tysk kakerlakk (Blattella germanica): Fakta og forebygging

Tysk kakerlakk (Blattella germanica) er en art av små kakerlakker som vi noen ganger finner i husstander og bygninger over hele Norge. Den er også kjent som tysk kakerlakk og er en av de største skadedyrene i verden når det gjelder å spre seg inn i hjem. Arten antas å ha oppstått fra Afrika, men har nå spredt seg til andre deler av verden på grunn av menneskelig aktivitet.

tysk kakerlakk

Blattella germanica er en liten kakerlakk som vanligvis er omkring 1,1 til 1,6 cm lang. Den har en gulaktig brun farge og er lett å identifisere ved to mørke striper på brystet. Arten er kjent for sin evne til å tilpasse seg forskjellige miljøer og kan overleve i et bredt spekter av temperaturer og fuktighetsnivåer. Den finnes ofte i områder der mat tilberedes eller lagres, som kjøkken og spiskammers.

Tysk kakerlakk anses som et stort skadedyr på grunn av sin evne til å spre sykdommer og forårsake allergier. Den er kjent for å bære bakterier som kan forårsake matforgiftning og kan også utløse astma og andre respiratoriske problemer. Arten formerer seg raskt, med hunner som legger opp til 50 egg om gangen, noe som fører til infestasjoner som kan være vanskelige å kontrollere.

Beskrivelse og Livssyklus

Tysk kakerlakk (Blattella germanica) er en tropisk art som finnes over nesten hele verden. Den er ofte funnet i storkjøkken som bakerier, kantiner og hoteller, men sjelden i private hjem. Disse insektene er små og flate, og kan krype gjennom små sprekker og sprekker i vegger og gulv.

Utseende

Tysk kakerlakk er en liten kakerlakk, vanligvis mellom 1/2 og 5/8 tommer lang. De er lysbrune til mørkebrune i fargen, og har to mørke striper på baksiden av hodet. Voksne kakerlakker har vinger, men er ikke gode flygere.

Reproduksjon

Livssyklusen til tysk kakerlakk inneholder tre ulike stadier: egg (eggkapsel), nymfe og voksen. Hunnkakerlakken legger sine egg i en eggkapsel, som hun bærer med seg til eggene er klare for klekking. Dette tar vanligvis 4-6 uker. Vanligvis klekker 30-45 nymfer, og disse tar fra 2 til 4 måneder på å bli voksne. Antall nymfestadier er vanligvis 6, men kan variere helt opp til 11.

Levetid

Tysk kakerlakk har en relativt kort levetid, vanligvis mellom 100 og 200 dager. Temperaturen kan påvirke deres levetid, da høyere temperaturer kan føre til raskere utvikling og kortere levetid. Disse insektene kan overleve uten mat i opptil 30 dager, og kan også overleve uten vann i opptil to uker.

Tysk kakerlakk trives i mørke, fuktige områder og kan ofte bli funnet i sprekker og sprekker i vegger og gulv. Det er viktig å ta skritt for å forhindre infestasjon, inkludert å tette sprekker og kriker og opprettholde en ren og tørr bolig.

Geografisk Utbredelse og Habitat

Opprinnelse

Tysk kakerlakk (Blattella germanica) er en tropisk art som opprinnelig kommer fra sørøst-Asia. Denne arten har imidlertid spredd seg til alle verdensdeler, og finnes nå over nesten hele verden.

Global tilstedeværelse

Tysk kakerlakk er en art som trives godt i varme og fuktige områder, og derfor vil den ofte finnes i byer og tettsteder med høye temperaturer og høy luftfuktighet. I Nord-Amerika har denne arten blitt funnet i store deler av USA og Canada, og den kan også finnes i byer i Sør-Amerika. I Europa er tysk kakerlakk vanlig i land som Tyskland, Frankrike, Spania og Italia. I Norge finnes denne arten også, men den er sjelden og finnes vanligvis bare innendørs i storkjøkkener som bakerier, kantiner og hoteller, men nesten aldri i private hjem.

Tysk kakerlakk er en altetende art og kan overleve på nesten alt organisk materiale. De er også avhengig av mørke, fuktighet og tilgang på vann. Derfor vil de ofte finnes i kjøkken, bad og andre fuktige områder.

Tysk kakerlakk trives ikke i kalde områder, og de vil derfor ikke finnes i områder med lave temperaturer, som Antarktis.

I sammenligning med andre kakerlakkarter er tysk kakerlakk relativt liten, og den kan bli opp til 1,6 cm lang. Tysk kakerlakk har også to mørke, parallelle striper på pronotum, som gjør den lett å identifisere.

I sum kan man si at tysk kakerlakk er en art som har spredd seg over hele verden og som trives i varme, fuktige områder. Selv om den finnes i Norge, er den sjelden og finnes vanligvis bare i storkjøkkener og andre fuktige områder.

Tysk Kakerlakk og Mennesker

Tysk kakerlakk (Blattella germanica) er en tropisk art av kakerlakker som kan være en alvorlig plage for mennesker. Som kakerlakker flest er den altetende og kan overleve på en rekke ulike matkilder, inkludert stivelse, søtsaker, kjøtt og fett.

Tysk kakerlakk er kjent for å spre sykdommer og patogener, og kan forårsake allergiske reaksjoner hos mennesker. Den kan også forurense mat og utstyr med ekskrementer og kroppsdeler, noe som kan føre til matforgiftning og andre helseproblemer.

Tysk kakerlakk er også en økonomisk plage for mennesker, da den kan ødelegge mat og annet materiell, samt forårsake betydelige kostnader for å bekjempe insektet.

Kakerlakker har vært til stede på jorden i over 250 millioner år, og det finnes omtrent 4000 forskjellige arter av kakerlakker på verdensbasis. Tysk kakerlakk er en av de mest kjente og vanlige artene, og finnes i nesten alle deler av verden.

Tysk kakerlakk har flere navn på ulike språk, inkludert “croton bug” på engelsk, “صرصور المانى” på arabisk, “alman tarakanı” på azerbaijani, “беларуская” på belarusisk, “smeđi žohar” på bosnisk, “prussakas” på litauisk, og “torokan” på komi.

Taksonomi

Tysk kakerlakk, også kjent som Blattella germanica, er en art av kakerlakker som tilhører familien småkakerlakker. Denne arten tilhører klassen Insecta, som er en del av phylum Arthropoda.

Blant kakerlakkene er tysk kakerlakk en av de mest utbredte artene i verden. Den har en oval form og en tilplattet kropp som er dekket av små skjell. Tysk kakerlakk har velutviklede vinger som kan brukes til glideflukt, men den er ikke en god flyger.

Tysk kakerlakk tilhører slekten Blattella, som er en av de mest tallrike slektene av kakerlakker. Denne slekten er kjent for å være spesielt tilpasset livet i menneskelige omgivelser og kan være en vanlig skadedyr i boliger og offentlige bygninger.

Blant insektene er kakerlakker kjent for å være en av de eldste gruppene av flygende insekter. De tilhører ordenen Blattodea, og er nært beslektet med termitter. Kakerlakker er også en del av den større gruppen av insekter som kalles neoptera.

Tysk kakerlakk er en del av dyreriket, eller kingdom Animalia. Som et insekt, har den et ytre skjelett, eller exoskeleton, som gir beskyttelse og støtte til kroppen. Den har også tre par bein og en antennepose som brukes til å samle informasjon om omgivelsene.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan kan jeg bli kvitt tyske kakerlakker?

Det er flere måter å bli kvitt tyske kakerlakker på. En effektiv metode er å bruke insektmiddel som er spesielt utviklet for å drepe kakerlakker. Det er også viktig å holde huset rent og ryddig, spesielt kjøkken og bad, ettersom disse er de vanligste stedene for kakerlakker å oppholde seg. Det er også lurt å tette eventuelle sprekker og hull i veggene eller gulvet for å hindre at kakerlakker kan komme seg inn i huset.

Er det vanlig å ha kakerlakker i Tyskland?

Ja, tyske kakerlakker er ganske vanlige i Tyskland, spesielt i byer og tettsteder. De trives i varme og fuktige omgivelser og kan ofte finnes i boliger og restauranter.

Hvordan kommer kakerlakker inn i huset?

Kakerlakker kan komme inn i huset gjennom sprekker og hull i veggene eller gulvet, eller ved å klatre gjennom avløp eller rør. De kan også bli brakt inn i huset gjennom matvarer eller gjenstander som har vært i kontakt med kakerlakker.

Kan kakerlakker hoppe?

Nei, kakerlakker kan ikke hoppe. De beveger seg hovedsakelig ved å løpe og klatre.

Kan tyske kakerlakker fly?

Nei, tyske kakerlakker kan ikke fly. De har vinger, men de kan ikke brukes til å fly, bare til å gli eller falle fra høye steder.

Hva er forskjellen mellom tyske kakerlakker og andre typer kakerlakker?

Tyske kakerlakker er mindre enn mange andre typer kakerlakker og har en lys brun farge med to mørke striper på baksiden av hodet. De foretrekker varme og fuktige omgivelser og er vanligvis funnet i boliger og restauranter. Andre typer kakerlakker kan være større og har forskjellige farger og mønstre, og kan trives i forskjellige miljøer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait